Maart 2022: mijpaal!
We zijn rond! Op dinsdag 22 maart hebben we voor de arrIBA-studie de 203e en dus laatste deelnemer geïncludeerd. De afgelopen 3 jaar hebben we met zijn allen keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Onderzoekers en behandelaren van GGz Centraal, Amsterdam UMC, GGZinGeest, PsyQ (Groningen en Amsterdam), GGZ Drenthe, Mondriaan Maastricht en Pro Persona heel erg bedankt voor jullie inspanningen. Ook speciale dank aan de ervaringsdeskundigen die betrokken zijn bij dit onderzoek. En uiteraard de deelnemers heel erg bedankt voor jullie vertrouwen en bijdrage aan het onderzoek. Tevens dank aan onze financiers ZonMw en GGz Centraal.
We kunnen nu beginnen met het analyseren van de baseline data. Het antwoord op de hamvraag (zijn IBA en CGT even effectief in de behandeling van OCS) laat nog even op zich wachten totdat iedereen de laatste nameting heeft gehad.
Maart 2022
Nadja Wolf (promovenda arrIBA-onderzoek) heeft onderzoek gedaan naar de impact van de therapeutische relatie op behandelresultaat in de behandeling van OCS. Het wetenschappelijke artikel hierover is online gepubliceerd en is
hier te lezen.
De therapeutische relatie tussen patiënt en therapeut blijkt in vele eerdere onderzoeken een voorspeller van behandelresultaat bij diverse psychotherapieën en psychiatrische stoornissen. Onderzoek naar het effect van de therapeutische relatie op behandelresultaten bij de behandeling van de obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) laat wisselende resultaten zien. Als de therapeutische relatie een belangrijke factor is in de behandeling van OCS, kan hier extra aandacht aan besteed worden om behandelresultaten te vergroten. Als de voorspellende waarde beperkt is, kan de focus gelegd worden op de specifieke therapeutische interventies om behandelresultaten te verbeteren.
In dit onderzoek hebben we gekeken naar de impact van verschillende aspecten van de therapeutische relatie op behandelresultaat in de behandeling van OCS. We vonden dat de therapeutische relatie bijdraagt aan behandelresultaat, maar slechts in beperkte mate. Zowel in ons als in eerder onderzoek wordt door patiënten met OCS een sterke therapeutische relatie gerapporteerd. Het zou dus kunnen dat een sterke therapeutische relatie een voorwaarde is in de behandeling van OCS, maar het vervolgens voor een effectieve behandeling vooral belangrijk is om aandacht te besteden aan de specifieke therapeutische interventies.
Februari 2022
We zoeken nog slechts 2 deelnemers voor het arrIBA onderzoek. Heeft u interesse? Neem dan contact op via arrIBA@ggzcentraal.nl
November 2021 - nog enkele plekken beschikbaar
We hebben nog maar 9 plekken in de arrIBA studie waarin we de effectiviteit en (neurobiologisch) werkingsmechanisme van de Inference Based Approach (IBA) en Cognitieve GedragsTherapie (CGT) voor OCS vergelijken. Er doen al 194 mensen met OCS mee!
Bent u geïnteresseerd in studiedeelname? Of heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op via arrIBA@ggzcentraal.nl.
Mei 2021 - vacature
Lijkt het jou interessant om te promoveren naast jouw A-opleiding tot psychiater? Binnen de arrIBA-studie is er nu ruimte voor een AIOS om te promoveren. Klik
hier voor meer informatie.
Januari 2021
In totaal werken 7 gespecialiseerde angstteams verspreid over heel Nederland mee aan het arrIBA-onderzoek. De wachttijd voor studiedeelname verschilt per locatie. Op dit moment is er bij twee instellingen direct plek: GGZ Drenthe en PsyQ Amsterdam. Mocht u geïnteresseerd zijn in studiedeelname, neem dan contact op via arrIBA@ggzcentraal.nl.
Januari 2021
Recent hebben Emma Koenen en Nadja Wolf (uitvoerende arrIBA-onderzoekers) een artikel geschreven over de IBA-behandeling. Wilt u weten hoe IBA werkt? Lees dan
dit artikel.
Oktober 2020
In onderstaande infographic staat overzichtelijk beschreven welke stappen er worden doorlopen tijdens de IBA-behandeling. U kunt de infographic
hier op groter scherm bekijken.
Augustus 2020
Wist je dat we ook een Facebook-pagina hebben? Onze pagina is
hier te vinden.
Juli 2020
Inmiddels zijn er 100 deelnemers die deelnemen aan de arrIBA-studie! Een mooie mijlpaal. Dit betekent namelijk dat we bijna op de helft zijn van het totaal aantal deelnemers dat we nodig hebben voor ons onderzoek. We zijn ontzettend blij met het enthousiasme en de inzet van zowel deelnemers als behandelaren. Bedankt!
We zijn nog op zoek naar 103 mensen met OCD die geïnteresseerd zijn in deelname aan de arrIBA-studie. Bent u geïnteresseerd in studiedeelname? Of heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op via arrIBA@ggzcentraal.nl
April 2020
Bent u geïnteresseerd in meer informatie over de IBA-behandeling voor obsessieve compulsieve stoornis? Henny Visser (hoofdonderzoeker arrIBA) heeft een artikel geschreven over deze nieuwe behandelmethode. Dit artikel kunt u
hier nalezen.
Maart 2020
De arrIBA-studie gaat door ondanks de COVID-19-crisis. Uiteraard vormen de richtlijnen en adviezen van het RIVM de basis van ons handelen. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via arrIBA@ggzcentraal.nl.
September 2019
Een MRI-scan: hoe gaat dat eraan toe?
Ervaringsdeskundige Willem vertelt
Als u aan het arrIBA-onderzoek deelneemt, wordt u ook gevraagd of we een MRI scan van uw hersenen mogen maken. U kunt zelf kiezen of u hieraan deelneemt. Willem, ervaringsdeskundige in ons onderzoeksteam, was benieuwd hoe zo’n MRI scan nu precies in zijn werk gaat. Hij kwam naar het Amsterdam UMC om het zelf te ondervinden. Hieronder vertelt hij over zijn bevindingen.
Wanneer je nooit zelf een MRI-scan hebt ondergaan, dan is de kans groot dat de ervaringen van anderen je beeld bepalen. Ondanks dat dit verschilt per persoon, wordt het vaak als negatief ervaren: stil liggen, een beklemmend gevoel en hard geluid zijn de veel gehoorde factoren.
Dit gold ook voor mij voordat ik in de MRI-scanner werd geschoven voor een hersenscan. Van alles kan door je hoofd gaan:
"kan ik wel zo lang stil liggen?"", "hoeveel ruimte zit er tussen mij en de scanner?"", "straks raak ik in paniek!", etc.
Gelukkig valt het (achteraf) mee. In tegenstelling tot mijn angstige gedachten was er genoeg ruimte tussen mij en de scanner. Ik kon rustig mijn armen bewegen indien dit nodig was. Daarnaast vond ik het feit dat je benen niet in de scanner liggen een prettig idee. Ook deze kun je dus wel even verleggen.
Het belangrijkste is dat je je hoofd niet beweegt. Hiervoor wordt hij in een soort kap gelegd en vastgezet met twee kussentjes. Boven je hoofd wordt een spiegeltje geplaatst waardoor je zicht hebt op het scherm achter de scanner. Hierop worden afbeeldingen getoont tijdens een van de scans. Het bijkomende voordeel is het ruimtelijke gevoel dat je krijgt wanneer je door de spiegel kijkt. Dit helpt goed bij een eventueel benauwd gevoel. Mocht het toch op een of andere manier te veel worden dan ligt er altijd de noodknop op je buik.
Wanneer je eenmaal ligt dan beginnen de scans. Deze variëren van korte scans tot scans van vijf en tien minuten. Het voordeel van verschillende scans is dat de gehele duur minder lang aanvoelt. Ook wordt er tussen elke scan kort gevraagd hoe het met je gaat. Eventuele ongemakkelijkheden even van je af praten werkt vaak stressverlagend.
Het nadeel is het geluid dat de scanner maakt tijdens de scans. Het is een soort gebonk dat in bepaald opzicht te vergelijken is met het geluid dat stratenmakers maken, alleen wel minder hard. Gelukkig is het vanwege de oordoppen goed vol te houden en zorgt de koptelefoon met muziek voor voldoende afleiding, maar prettig is het niet.
De test met de afbeeldingen bevat hoogstwaarschijnlijk een aantal afbeeldingen die te maken hebben met je angst- en dwangklachten. Dit kan dan ook onprettig zijn. Gelukkig zie je de afbeeldingen maar kort.
Na afloop van de scans zul je waarschijnlijk inzien dat het allemaal wel meeviel. Eigenlijk geldt hetzelfde principe als bij de IBA-behandeling: het zijn de gedachten (twijfel) die de angst/stress veroorzaken en niet de werkelijkheid in het hier en nu.
Doet u mee aan de arrIBA-studie, maar twijfelt u nog of u ook aan het MRI-gedeelte mee wilt doen? Wellicht vindt u het prettig om hierover met mij van gedachten te wisselen. U kunt dit doorgeven aan uw onderzoeksassistente, zij zal mij vragen contact met u op te nemen.
Hoofdonderzoeker Henny Visser in de MRI-scanner
September 2019
Emma Koenen (uitvoerend onderzoeker) heeft een interview gegeven over IBA aan het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie (NedKAD). Ben je benieuwd? Lees het interview dan
hier terug.
Juni 2019
Op 24 juni waren Henny Visser (hoofdonderzoeker arrIBA) en Emma Koenen (uitvoerend onderzoeker arrIBA) te gast bij het radioprogramma BNR Beter. Tijdens een leuk interview spraken zij over dwangklachten, behandeling en het onderzoek.
Via onderstaande link kunt u het gesprek terugluisteren:
Mei 2019
We zijn van start! Zowel bij Mondriaan Maastricht als bij GGz Centraal hebben een aantal deelnemers een startmeting gehad en zijn zij begonnen met de behandeling. Ook voor de komende weken staan er afspraken gepland voor de startmeting met potentiële deelnemers. We zijn hartstikke blij om te zien dat er zoveel interesse is in het onderzoek.
April 2019
Goed nieuws! Het arrIBA-onderzoek is officieel goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METc). Dat wil zeggen dat we vanaf dit moment kunnen starten met het onderzoek en dat u zich dus kunt aanmelden.
Ga naar 'Contact/meedoen' als u mee wilt doen aan dit onderzoek. Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.
Februari 2019
We zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de start van het arrIBA-onderzoek. Alle betrokkenen worden getraind voor hun rol binnen het onderzoek, er wordt informatiemateriaal geschreven voor deelnemers (informatiefolder, informatiebrief, website) en de laatste stappen worden gezet voor het verkrijgen van officiële goedkeuring voor dit onderzoek.
We zijn bijna klaar voor de start!